Sunday, May 25, 2014

Placki z cieciorki i dyni


Placki z cieciorki i dyni
czas przygotowania: 30 minut

Czego potrzebujesz na 3 porcję?
1/2 szkl mąki z cieciorki (zmieliłam ją sama w młynku do kawy)
1 szklanka mąki z płatków owsianych
1 1/2 szkl tartej dyni
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy

Co teraz?
1. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 10 minut.
2. Smaż na oliwie na złoto - ok. 2-3 minuty z każdej strony.
3. Podawaj z jogurtem lub fetą i świeżą sałatką.


Pumpkin-chickpea pancakes
preparation time: 30 minutes

What do you need for 3 servings?
1/2 glass chickpea flour (I grinded it myself in coffee grinder)
1 glass oatmeal flour
1 1/2 grated pumpkin
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon hot pepper
1 smashed clove of garlic
1/2 teaspoon cumin
1/2 teaspoon sugar
1 teaspon baking powder
1 glass of water
2 tablespoons olive oil

What now?
1. Mix all the ingredients and left aside for 10 minutes.
2. Fry little pancakes untill golden - 2-3 minutes each side.
3. Serve with yoghuty or feta and fresh salad.

3 comments:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    ReplyDelete
  2. mniam mniam, slinka cieknie!

    ReplyDelete
  3. Placki musiały byc pyszne, super na śniadanko lub powieczorek.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...