Herbaciana zapiekanka z soczewicy inspirowana przepisem Rachel Khoo
czas przygotowania; 1h
Czego potrzebujesz;
1 szklanka zielonej soczewicy
1 torebka herbaty Earl Grey
8 łyżek koncentratu pomidorowego
100 g pomidorów koktajlowych
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, starty
parę łyżek bułki tartej do posypania
2 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz
oliwa
Co teraz?
1. Soczewicę zalej 2 szklankami wody. Dodaj torebkę herbaty i gotuj, aż cała woda wsiąknie.
2. Na odrobinie oliwy podsmaż cebulę z czosnkiem. Kiedy jest już miękka, dodaj paprykę i koncentrat. Smaż przez chwilę.
3. Wymieszaj koncentrat z ugotowaną soczewicą i dodaj pomidory.
4. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp bułką tartą i zapiekaj ok. 20-30 minut.
Tea lentil gratin
preparation time: 1 h
What do you need;
1 cup green lentils
1 bag of Earl Grey tea
8 tablespoons of tomato paste
100 g cherry tomatoes
1 onion, diced
1 clove of garlic, grated
a few tablespoons of bread crumbs for sprinkling
2 tablespoons sweet paprika
salt and pepper
olive oil
What now?
1. Pour 2 cups of water over lentils. Add tea bag and cook until all the water soaked.
2. Fry the onion and garlic using a spoon or two of olive oil. When it is soft, add the sweet paprika and tomato paste. Fry for a minute.
3 Mix the paste with cooked lentils and add the tomatoes.
4 Put all into a casserole dish, sprinkle with bread crumbs and bake 20-30 minutes.
ciekawy pomysł. jak to smakuje? ;)
ReplyDeleteZapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 3000 blogów z 22 kategorii.
ReplyDeleteNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.
Serdecznie zapraszamy! :-)
Jak smakuje połączenie herbaty i soczewicy?
ReplyDeleteo dziwo bardzo dobrze :) ale nie wiem do czego to porównać.
Delete