Saturday, June 11, 2011

Tagiatelle ze szpinakiem, ricottą i fetą / Tagiatelle with spinach, ricotta and feta cheese


Składniki:
  • makaron tagiatelle
  • 200 g szpinaku
  • 100 g ricotty
  • 50 g fety
  • 75 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
Szpinak poddusić na maśle ok. 10 min, dodać czosnek, ricottę, mleko sól i pieprz. Dusić jeszcze 3 min. Doprawić gałką muszkatołową, sos wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Wykładać na talerze, układając na wiechu pokrojoną w kostkę fetę.

Zjadł i napisał T:
Jak widać przepis bardzo krótki i prosty, a jedzenie daje mnóstwo radości strudzonemu ciężką pracą człowiekowi (znaczy mojej skromnej osobie) Jest to kolejne danie które zepsułoby się obecnością mięsa, więc nawet nie podchodźcie do patelni z mięsem. Na talerzu jest trochę bardziej zbite niż wygląda, ale nie sprawia to żadnego problemu, nawet fajniej, bo im bardziej zbite, tym więcej potem w brzuszku... aha i nie próbujcie niczym zastępować, albo pomijać fety, a nawet radziłbym dorzucić jej więcej.
Poziom pyszności - najwyższy punkt twojej wiochy
 
Ingredients:

     tagliatelle pasta
     200 g spinach
     100 g ricotta
     50 g feta cheese
     75 ml milk
     1 clove garlic
     1 / 2 teaspoon nutmeg
     salt and pepper to taste
     2 tablespoons butter

Cover and simmer spinach in butter about 10 minutes, add garlic, ricotta, milk, salt and pepper. Simmer 3 more minutes. Season with nutmeg, mix the sauce with cooked al dente pasta. Put on the plates with the chopped feta on the bottom.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...