Ostatnie przygotowania do Sylwestrowej nocy. To może pieczona, chrupiąca cieciorka obsypana słodką i ostrą papryką? Możecie ją przygotować naprawdę szybko! Pierwszy raz jadłam takie cudo pod Bombajem, w jednej z przydrożnych restauracji. Tam podawano ją smażoną - jak prawie wszystko w Indiach. Towarzyszyła długim pogawędkom o Bogu, religiach i zderzeniu kultur, a wszystko to w kłębach hookah, czyli fajki wodnej. Dziś wracam do jej odchudzonej i mniej pracochłonnej wersji. Pieczony w łupinach czosnek jest niesamowity. Odkryłam go tam, na Półwyspie Indyjskim i od razu pokochałam. Nadgryza się go zębami i wyciska do ust. Jest miękki, delikatny i na pewno nie czosnkowy w sposób, w jaki znaliście go do tej pory.
Co potrzeba?
- puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki
- łyżka oliwy
- 5 niełuskanych ząbków czosnku.
1. Cieciorkę odsączamy i wrzucamy do jednorazówki. Dodajemy oliwę i przyprawy. Siatkę zawiązujemy i potrząsamy nią, miętosimy ręką, żeby wszystko dokładnie wymieszać.
2. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy czosnek i zapiekamy 35-40 min w temp. 190-200 C.
3. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
English: Crunchy chickpea
Ingredients:
- can chickpea
- 1 tsp sweet pepper dust
- 3/4 tsp hot pepper dust
- 1 tbls olive oil
- 5 garlic cloves
1. Drain off the chickpea, put it in a small plastic bag, add the spices and mix everything alltogether.
2. Put the chickpea on the baking sheet covered with baking paper and bake for 35-40 min in 360- 400 degrees.
3. Serve warm.
Nigdy nie próbowałam, a zawsze mnie interesował jej smak.:)
ReplyDeleteCrunchy chickpeas are among my favorite snacks at the moment, and I love the spice blend you use on these. Anything with that much garlic simply has to be good!
ReplyDeleteNigdy nie jadłam, ciekawa jestem, jak smakuje :)
ReplyDeleteSzanowni Państwo!
ReplyDeleteJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.