Dziś T. serwuje pyszne, zdrowe batoniki bez tłuszczu, bez jajek i bez mąki. Tak, tak - to możliwe. Wszystko trzyma się dzięki płatkom owsianym, masłu orzechowemu i bananowi. Na osłodę trochę miodu i rodzynek. Pysznie i zdrowo!
Co potrzebujesz na małą, podłużną foremkę lub tortownicę o średnicy 20 cm?
- 150 g płatków owsianych
- 1 duży banan
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- garść sparzonych rodzynek
- 20 g siemienia lnianego
- 2 łyżki ciepłej wody
- dla osłody można dodać łyżkę miodu
Co teraz?
1. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe, rodzynki, siemię, wodę i miód. Mieszamy wszystko.
2. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 25 min w temp. 180-190 C.
3. Kroimy po ostudzenia
English: No fat, no dairy, no flour oatmeal bars.
Ingredients for 9x9 inch baking pan:
- 150 g oatmeal cereals
- 1 big banana
- 2 tbls peanut butter
- handful raisin soaked in hot water
- 20 g linseed
- 2 tbls warm water
- as a sweetener you can use honey (1 tbls)
1. Mash the banana with fork, add all the ingredients and mix.
2. Put the dough into baking pan and bake for 25 min in 350 degrees.
3. Cut to pieces after cooling down.
Po świętach przyjmuję wszystko, co zdrowe. ;)
ReplyDelete