To jest chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Nie wymaga jajek ani żadnego tłuszczu, bo całą jego konstrukcję trzymają...jabłka. A przy tym jest bardzo przyjemne w smaku, pełne aromatycznych przypraw. Jego lepka, słodka konsystencja na pewno przypadnie wam do gustu.
Do środka dodałam to, co akurat miałam pod ręką czyli suszone daktyle i kawałki ananasa. Wy możecie zastąpić to dowolnymi bakaliami. Wszystko się nadaję.
Inspiracją do przepisu było to ciasto
Akcja "Gotuj sezonowo!" |
Co potrzeba na tortownicę o średnicy 20 cm?
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki ( możecie oczywiście użyć zwykłej białej)
- 2 1/2 szkl niesłodzonego przecieru jabłkowego lub prażonych jabłek, takich jakich używacie do szarlotki.
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- parę kropel aromatu waniliowego lub esencji waniliowej
- 70 g suszonych daktyli, pokrojonych w małe kawałki (opcjonalnie)
- garść suszonego ananasa
- 2 małe jabłka, pokrojone w ćwiartki, a te następnie w plasterki
Co teraz?
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki i łączymy je, mieszając drewnianą łyżką.
- Przekładamy do formy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układamy jabłka. Jeżeli chcecie otrzymać taki wzór jak na zdjęciu, należy zacząć układanie plasterków od zewnętrznej krawędzi i stopniowo dochodzić do środka.
- Pieczemy 45-60 min w temp. 180 C, a dokładniej - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.
English: Eggless apple cake without any fat.
Ingredients for 8x8 inch baking pan:
- 2 cups white whole wheat flour
- 2 1/2 cups applesauce
- 3/4 cup sugar
- 2 tbls cornstarch
- 2 tsp baking powder
- 1 tbls lemon juice
- 1 1/2 tsp ginger powder
- 1/2 tsp salt
- 1/2 tsp cinammon
- few drops vanilla extract
- few dried dates
- handful dried pineapple
2. Pour the doubt into baking pan.
3. Decorate with the apple slices starting from the external verge.
4. Bake for 45-60 mins in 350 degrees. Test by inserting a toothpick into the center. If it comes out perfectly clean than the cake is ready.
Takie cudo bez tłuszczu, a nawet jajek? Jestem pod wrażeniem :) Zapisuję sobie ten przepis.
ReplyDeletedla mnie to też było oświecenie : )) i do ostatniej chwili kusiło mnie, żeby dodac jajka :)
DeleteAle ładnie wygląda ten wierzch - taka róża z jabłkowych płatków:)
ReplyDeleteBardzo ciekawe! Na pewno wypróbuję :)
ReplyDeletePięknie się prezentuje, dzięki jabłkowej róży. ;)
ReplyDeletePiękna ta jabłkowa róża :)
ReplyDeletewygląda wyjątkowo pięknie
ReplyDeletePięknie ozdobione ... w przygotowaniu podobne do mojego keksa jabłkowego ...ale ten jabłkowy kwiat na wierzchu... cudo!
ReplyDeletepozdrawiam :)
Ela