Saturday, December 29, 2012

Ciasto jabłkowo-imbirowe bez jajek i tłuszczu


To jest chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Nie wymaga jajek ani żadnego tłuszczu, bo całą jego konstrukcję trzymają...jabłka. A przy tym jest bardzo przyjemne w smaku, pełne aromatycznych przypraw. Jego lepka, słodka konsystencja na pewno przypadnie wam do gustu.

Do środka dodałam to, co akurat miałam pod ręką czyli suszone daktyle i kawałki ananasa. Wy możecie zastąpić to dowolnymi bakaliami. Wszystko się nadaję.


Inspiracją do przepisu było to ciasto


Akcja "Gotuj sezonowo!"




Co potrzeba na tortownicę o średnicy 20 cm?
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki ( możecie oczywiście użyć zwykłej białej)
  • 2 1/2 szkl niesłodzonego przecieru jabłkowego lub prażonych jabłek, takich jakich używacie do szarlotki.
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • parę kropel aromatu waniliowego lub esencji waniliowej
  • 70 g suszonych daktyli, pokrojonych w małe kawałki (opcjonalnie)
  • garść suszonego ananasa
Do ozdoby:
  • 2 małe jabłka, pokrojone w ćwiartki, a te następnie w plasterki 

Co teraz?
  1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i łączymy je, mieszając drewnianą łyżką.
  2.  Przekładamy do formy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.
  3. Na wierzchu układamy jabłka. Jeżeli chcecie otrzymać taki wzór jak na zdjęciu, należy zacząć układanie plasterków od zewnętrznej krawędzi i stopniowo dochodzić do środka.
  4. Pieczemy 45-60 min w temp. 180 C, a dokładniej - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.




English: Eggless apple cake without any fat.

Ingredients for 8x8 inch baking pan: 
  • 2 cups white whole wheat flour
  • 2 1/2 cups applesauce
  • 3/4 cup sugar
  • 2 tbls cornstarch
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tbls lemon juice
  • 1 1/2 tsp ginger powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1/2 tsp cinammon
  • few drops vanilla extract
  • few dried dates
  •  handful dried pineapple
1. Mix all the ingredients with a wooden spatula.
2. Pour the doubt into baking pan.
3. Decorate with the apple slices starting from the external verge.
4. Bake for 45-60 mins in 350 degrees. Test by inserting a toothpick into the center. If it comes out perfectly clean than the cake is ready.





8 comments:

  1. Takie cudo bez tłuszczu, a nawet jajek? Jestem pod wrażeniem :) Zapisuję sobie ten przepis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dla mnie to też było oświecenie : )) i do ostatniej chwili kusiło mnie, żeby dodac jajka :)

      Delete
  2. Ale ładnie wygląda ten wierzch - taka róża z jabłkowych płatków:)

    ReplyDelete
  3. Bardzo ciekawe! Na pewno wypróbuję :)

    ReplyDelete
  4. Pięknie się prezentuje, dzięki jabłkowej róży. ;)

    ReplyDelete
  5. Piękna ta jabłkowa róża :)

    ReplyDelete
  6. wygląda wyjątkowo pięknie

    ReplyDelete
  7. Pięknie ozdobione ... w przygotowaniu podobne do mojego keksa jabłkowego ...ale ten jabłkowy kwiat na wierzchu... cudo!
    pozdrawiam :)
    Ela

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...