Zaszalejcie w kuchni i zaskoczcie nawet swoją babcię! Wielkimi krokami nadchodzi nasza akcja "Gotuj sezonowo!". Początek już 11 stycznia. Niech na Waszych stołach zagoszczą przepisy z wykorzystaniem polskich warzyw i owoców sezonowych w nowej odsłonie!
Do tej pory nie zastanawialiśmy się czy trwa akurat sezon na warzywa i owoce, które kupujemy w supermarketach. Nie robiło nam różnicy czy nasze pomidory wyrosły pod Poznaniem czy przyleciały ze słonecznej Hiszpanii. Postanowiliśmy to jednak zmienić. W końcu w Polsce też co nieco rośnie. Dlatego powołaliśmy do życia akcję Gotuj sezonowo!
Poznajcie rośliny, które rosną pod waszym nosem!
Po pierwsze - nasze organizmy najlepiej radzą sobie z warzywami i owocami, które rosną w naszej strefie klimatycznej, bo zwyczajnie znają je od wieków. Warto zatem promować zdrową kuchnię opartą na roślinach, o które codziennie potykacie się w supermarkecie i nie do końca wiecie co z nimi zrobić. Bo ile różnych potraw z białej lub czerwonej kapusty potraficie ugotować? Nasza akcja zachęca do eksperymentowania i odkrywania nowego oblicza dobrze znanych roślin.
Po drugie - może warto wspierać polską gospodarkę? I nie ocierajmy się tu o politykę. Jeśli ludziom wokół nas będzie się lepiej żyło - to nam także.
A po trzecie gotowanie z użyciem produktów sezonowych wpisuje się w trend Gastronomia - Ekonomia. Czyli podpowiada jak przyrządzić coś dobrego, co nie puści nas z torbami. Bo zwróciliście pewnie uwagę, że warzywa i owoce są najtańsze w swoim sezonie.
Po czwarte i ostatnie, naprawdę zaniedbujemy niektóre polskie produkty. Czemu nie mielibyśmy odkryć ich na nowo?
Do akcji dodajemy przepisy, których głównymi składnikami są warzywa i owoce sezonowe. Nie oznacza to, że nie możecie zaszaleć i okrasić ich imbirem, ananasem, czy innym cudem - jednak przepisy, w których tego typu składniki będą dominowały, zostaną odrzucone.
Produkty dozwolone to: jabłka, gruszki, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, cebula, czarna rzepa, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała i czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki, orzechy włoskie i laskowe, pieczarki - jest zatem w czym wybierać :)
Do tego wszystkie potrawy muszą być WEGETARIAŃSKIE! Czyli zero mięska :)
Zapraszam! Łączmy siły : )) Warto!
Wszystkie wpisy zostaną umieszczone na blogu.
więcej na: Al's kitchen - Gotuj sezonowo!
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
fajna ta ściąga, ugotuję coś sezonowo, a co!
ReplyDeletepozdrawiam ciepło,
szana :)!
tak, tak - ja też pracuję nad menu :)
DeleteI dynia! :D
ReplyDeletePostaram się coś wymyślić, trochę szkoda, że akcja startuje dopiero 11 stycznia :)
Super ściąga, postaram się wziąć udział :)
ReplyDeleteTa "ściąga" też jest super: kalendarz sezonowych owoców i warzyw - można sobie wydrukować i powiesić na lodówkę, super sprawa przez cały rok :)
ReplyDelete