Dziś pasztet z czerwonej fasoli, urozmaicony duszoną cebulką, słodką papryką i pokaźną dawką cubrzycy. Mnie kojarzy się z kuchnią meksykańską, T. - indyjską (?) :)
Na pewno smaczny i idealny na kanapki.
Nasze sezonowe bohaterki to:
Co potrzeba?
- 2 puszki czerwonej fasoli (możecie użyć surowej, namoczyć ją przez noc, a na drugi dzień rozgotować)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 cebule
- 3 spore ząbki czosnku
- 1 łyżka cubrzycy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy
Co dalej?
1. Fasolę miksujemy na gładką masę - możecie użyć do tego blendera, maszynki do mięsa lub zwykłego tłuczka do ziemniaków.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na oliwie. Kiedy jest już zrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok. 7-8 min. Całość dodajemy do zmiksowanej fasoli. Wbijamy jajka, wciskamy czosnek, doprawiamy cubrzycą i sosem sojowym.
3.Wszystko dokładnie łączymy i przekładamy do małej, prostokątnej foremki (moja ma 10x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pasztet pieczemy ok. 1h w temp. 180-190 C. Z foremki wyciągamy go, kiedy jest już ostygnięty.
super pomysł :)
ReplyDeleteI mi się ten pomysł bardzo podoba. Mam aż za dużo fasoli czerwonej, zakupionej na wyprzedaży w eko sklepie, w koncu ją spożytkuje smacznie i zdrowo. :)
ReplyDelete