Saturday, January 11, 2014

Drożdżówka nadziewana daktylami



Ciasto drożdżowe można podać na wiele sposobów. Ten należy chyba do jednego z najładniejszych jakie znam. Przepis na drożdżówkę znajdziecie tu (wegańskie). Zawsze możecie skorzystać także z babcinej receptury. Moim nadzieniem jest pasta daktylowa doprawiona cynamonem, kardamonem, goździkami i imbirem. Pysznie i zdrowo! (przepis na daktellę znajdziecie tu - w tym wypadku kakao zastąpiłam wspomnianymi przyprawami)
***
Bun can be served in many ways. This should be probably one of the nicest I know. Recipe for a dough can be found here (vegan). You can always also use the grandmother's recipe. My stuffing is  made of the date paste seasoned with cinnamon, cardamom, cloves and ginger. Delectable and healthy! (Here you'll find a recipe for datella - here i replaced cocoa with mentioned spices)


Jak zwijać? Podpowiedź znajdziecie na tym obrazku znalezionym w sieci.
How to roll it? This photo found on the web is going to help you.



At the end....
A na końcu...

5 comments:

  1. Miałam robic to zwijanie pare razy ale póki co nie podjęłam się wyzwania...a dodatek daktyli...pychota:)

    ReplyDelete
  2. Szkoda tylko, że nie da się zjeść...... no bo jak zjeść coś tak pięknego ;)

    ReplyDelete
  3. jaka piękna! muszę zrobić podobną;)

    ReplyDelete
  4. Robiłam podobne drożdżówki z powidłami, bardzo ciekawy efekt wizualny:)

    ReplyDelete
  5. daktyle, nigdy jeszcze ich nie piekłam, zawsze tylko zjadałam tak z opakowania :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...